Mudina izbaudīt dabas spēku



Indra Ābele no Priekuļu pagasta Dukuriem nebaidās no jauniem izaicinājumiem. Likteņa piespēlētās iespējas viņa pieņem ar prieku un vadās pēc atziņas – katram mākonim ir sudraba maliņa. Indra studējusi psiholoģiju, viņas pamatdarbavieta ir socioloģisko aptauju centrs “TNS Latvia”, kur viņa jau sesto gadu strādā par intervētāju, taču tā ir tikai viena viņas dzīves daļa. Problēmas ar veselību savulaik Indru mudināja doties pie dziednieka Mārtiņa Rodes, kurš saskatīja viņā spējas dziedināt un kļuva par pirmo skolotāju. Pirms sešiem gadiem Indra pie Edītes Vējas apguva reiki dziedniecību – senu Austrumu dziedniecības sistēmu, kas palīdz garīgi attīstīties un pilnveidot savas spējas. Edīte Vēja bija ne vien Indras reiki, bet arī pirmā baltu zīmju skolotāja. Pēc Edītes aiziešanas viņsaulē par Indras baltu zīmju skolotāju kļuva dziednieks Ziedonis Kārkliņš. Savukārt pagājušā gada nogalē viņa pabeidza Mihaila Mošenkova vadītos reiki terapeitu kursus un tagad Gaismas skolas reiki klīnikā kopā ar citiem reiki terapeitiem dziedina cilvēkus. Līdztekus Indra pie vairākiem skolotājiem apguvusi ājurvēdas masāžas. “Ārsts ārstē slimības sekas un konkrētu ķermeņa daļu, bet dziednieks – cēloņus un organismu kopumā. Jācer, ka reiz tomēr ārstu un dziednieku sadarbība attīstīsies,” piebilst Indra. Indra ir pārliecināta, ka jebkurš cilvēks var attīstīt spēju just un palīdzēt. Vispirms palīdzība jāsniedz pašam sev, tā ir iespēja garīgi attīstīties. “Protams, daudz jāapgūst. Arī es joprojām mācos, bez tā neiztikt. Darbs ar sevi, laikam ritot, katrā cilvēkā attīsta arvien spēcīgāku intuīciju un jūtīgumu,” uzsver Indra un teic, ka nav svarīgi, kāda kaite cilvēku piemeklējusi, galvenais – novērst tās cēloņus. Viņa ir pārliecināta – lai kādā situācijā cilvēks nenonāktu, risinājumu var atrast vienmēr. Ir tikai jāmeklē. “Brīdī, kad cilvēks ir gatavs mācīties, viņš atrod skolotāju. Tā nav nejaušība,” uzskata Indra.

          Viņa novērojusi, ka sabiedrībā ir ļoti daudz cilvēku, kuri sevi izsmēluši, atdevuši enerģiju, pretī neko nesaņemot. Ir vajadzīga enerģijas apmaiņa. “Ja cilvēks ir visu dienu pavadījis darbā, tad atnākot mājās, viņam jāatrod kāda pozitīva nodarbe, citas enerģijas avots. Te iederas arī populārais teiciens – vajag domāt pozitīvas domas! Ja cilvēks tikai sevi urda un dzīvo, nokāris degunu, tad viņš arī sev rada tādas situācijas,” uzskata I.Ābele. Viņa turpina: „Dažkārt mūsu vēlmēm ceļā stājas šķēršļi, neparedzētas situācijas. Arī es esmu jutusi, ka netieku mērķim klāt. Viena iespēja ir spuroties pretī. Tomēr prātīgāk ieklausīties, ko ar to mēģina pateikt, iespējams, jāatkāpjas un jāmeklē cits ceļš. Iespējas jau mums tiek dotas – atliek tikai tās izmantot”. Cilvēki dziedniekus uzmeklē kritiskās dzīves situācijās un bieži domā, ka rezultāts būs tūlītējs. Visvieglākais ir iedzert tableti un pretī nedot neko. “Izdziedināšanās prasa arī paša cilvēka darbu ar sevi. Latviešiem ir labs sakāmvārds – kā sauc, tā atskan. Sevis šaustīšana, skaudība, neapmierinātība pievelk negatīvās vibrācijas, savukārt smaids un gaišas domas – pozitīvās,” saka Indra.

          Dziedniece lielu nozīmi piešķir arī baltu zīmēm. Indra stāsta, ka grafiskās zīmes ir pati senākā informācijas un enerģijas izteiksmes forma. “Baltu zīmes ir mūsu sakrālais mantojums. Zīmju ietekmi pazinuši jau mūsu senči, kuri, dzīvojot harmonijā ar dabu, apzināti pratuši tās izmantot. Par to liecina cimdi, jostas, citi apģērba gabali ar rakstiem, ornamentiem rotātie sadzīves priekšmeti. Visām baltu zīmēm piemīt savs enerģētiskais starojums, kas mūs ietekmē. Senčiem bija plašas zināšanas par tām. Bagātīgais zīmju klāsts tautastērpos nebija domāts tikai skaistumam, bet vispirms – enerģētiskajai aizsardzībai,” atgādina Indra un uzsver arī dabas nozīmi cilvēka dzīvē, prasmi izmantot tās doto. „Daba ir vislabākā dziedniece. Apskaujot koka stumbru un tā pastāvot, atjaunojas spēki. Savulaik lauku ceļi tika būvēti uz zelta āderu tīkla, tāpēc cilvēki nenogura, arī pārvarot lielus attālumus. Ja nepieciešams uzlādēt enerģiju, vienkāršākais veids ir aiziet uz mežu. Kokiem un akmeņiem ir arī unikāla spēja dziedināt. Ne velti svētvietās tiek norādīti akmeņi, kas dziedina konkrētas kaites,” domā I.Ābele un uzsver, ka būtiski ir izvēlēties sabiedrību, kurā uzturēties. Ja tā nogurdina, tad no tās visdrīzāk vajag izvairīties. „Daba palīdz atjaunot spēkus. Latvija ir bagāta ar svētvietām. Savukārt spēka vietas atrodas tepat līdzās – abos Cēsu parkos,” piebilst Indra un teic: „Klāt saulgrieži. Trīs dienas pirms un pēc tiem dabā ir enerģētiski visspēcīgākais laiks. Šajās dienās jāsteidz savākt arī zāļu tējas – tām piemīt īpašs spēks. Vēlu visiem izbaudīt šo svētku burvību!”

Ilze Fedotova