DRUVA  Trešdiena, 3. janvāris, 2024.

Garīgums ir spēja būt pašam, ļauties noticēt sev un savām sajūtām

Dzimusi un augusi Priekuļu pagastā, nu jau četrus gadus cēsniece, reiki speciāliste, japāņu reiki meistare – skolotāja un masiere – tā ir INDRA ĀBELE. “Cilvēki mēdz sacīt, ka galvenais ir laba veselība, tomēr patiesībā galvenā ir mīlestības pilnā attieksme pret dzīvi un cilvēkiem. Arī – sevi. Un spēja grūtos brīžos mainīties, lai ne vien atjaunotu sevī mieru un līdzsvaru, bet lai arī pakāptos augstāk un redzētu tālāk,” tā teic Indra. Ar viņu sarunājāmies par reiki, par to, kā tas ienācis viņas dzīvē, un par to, cik svarīgi ir prast vairāk ieklausīties savā sirdsbalsī.



ANNA KOLA

- Kā ceļš aizvedis līdz reiki? 

- Savulaik man bija ļoti slikta veselība. Vecāki, saprazdami, ka ārstu iespējas palīdzēt ir visai ierobežotas, mani veda arī pie dažiem dziedniekiem, tostarp pie Zilākalna Martas, kura pateica – es izveseļošoties. Vēlāk nokļuvu pie dziednieka Mārtiņa Rodes, kurš atzina, ka es pati varot dziedināt. Viņš arī bija pirmais cilvēks, kas mani apzināti virzīja pa šo ceļu, ieteikdams apmeklēt dažādus kursus. Pats nebūdams reiki dziednieks, Mārtiņš ieteica apgūt arī to. Tolaik es vēl nezināju, ka tas ir reiki atvasinājums, kam ar īsto reiki ir maz kopīga. Vēlāk vēlreiz sāku mācīties visu no sākuma pie skolotājas Edītes Vējas, tad pāris gadu aizrāvos ar enerģētisko Baltu zīmju dziedniecību un atkal atgriezos pie reiki. Šoreiz – pie japāņu reiki skolotāja Mihaila Mošenkova, kuru uzskatu par savu galveno skolotāju. Toreiz es vēl nezināju, ka pati kļūšu par reiki meistari skolotāju un apmācīšu citus.

- Pieļauju, ka “Druvas” lasītāju pulkā noteikti ir kāds, kurš vārdu “reiki” dzird pirmo reizi. Pastāstiet, kas tad tas ir!

- Reiki dziedniecība ir netradicionālās medicīnas veids. Daudzviet ārzemēs tas jau pasen ir oficiāli atzīts. Reiki enerģiju var dēvēt par mīlestības enerģiju – tik maigi un mierīgi tā spēj attīrīt no fiziskajām un dvēseles sāpēm un atjaunot enerģiju plūsmu organismā. Pasaulē un Latvijā, veicot asinsanalīzes, ir pierādīts, ka pusstundu ilga reiki seansa laikā laimes hormona līmenis palielinās piecas reizes.

- Kas notiek reiki seansa laikā? Tas ir darbs ar enerģiju? 

- Tas tiešām ir darbs ar enerģiju, taču ir kāda būtiska nianse, kuras nezināšanas dēļ ir radies mīts. Dažkārt cilvēki domā, lai mācītos reiki, ir nepieciešamas īpašas spējas. Atšķirībā no ekstrasensiem, kas strādā ar savu enerģiju, reiki dziednieks izmanto Visuma enerģiju, tāpēc strādājot kļūst nevis vājāks, bet stiprāks.

- Ar kādām problēmām, sūdzībām pie jums nāk klienti?

- Deviņu gadu ilgā darba pieredze liecina, ka klientiem ir ļoti nepieciešamas fiziskās masāžas. Dažkārt palīdzību meklē cilvēki, kuru ķermenis burtiski “brēc” pēc masāžas. Mēdz gadīties, ka klienti mani atrod emocionāli ļoti grūtos savas dzīves brīžos. Jau pēc viena reiki terapijas apmeklējuma viņu dvēselē ieplūst tik sen neizjustais miers. Pirms dažiem gadiem palīdzēju kādai klientei, kas jau ilgstoši apmeklēja psihoterapeitu. Man atmiņā palikuši viņas vārdi: ”Nezinu, ko jūs ar mani izdarījāt, bet es visu ceļu līdz mājām raudāju.” Pēc pāris reiki terapijas seansiem psihoterapeits šai sievietei atzina, ka reiki uz viņu esot atstājis ļoti labu iespaidu.

- Tātad reiki der arī psiholoģiskām problēmām?

- Reiki enerģija vienlaikus dziedina gan fiziski, gan garīgi. Fiziskās slimības ir tikai sekas tam, kas, kā mēdz sacīt, notiek galvā. Patiesībā esam brīdināti jau laikus, taču mums nav laika sevī ieklausīties. Tāpēc nereti iznāk, ka par savām mājām jeb ķermeni zemes virsū rūpējamies vismazāk.

- Saprotu, ka arī pati esat studējusi psiholoģiju.

- Jā, man ir bakalaura grāds psiholoģijā. Vienmēr jutu, ka man šo zināšanu pietrūkst. Pirms trim gadiem es iestājos Transpersonālās izglītības institūtā, lai mācītos par psihologu – konsultantu. Transpersonālā psiholoģija atšķirībā no klasiskās psiholoģijas strādā ne tikai ar vajadzībām, bet arī ar dvēseli. Arī reiki savā ziņā veic transpersonālās dziedniecības funkciju, jo dziedina dvēseli. Pašlaik darbā izmantoju metaforiskās asociatīvās kārtis (MAK) - vienu no psihologa darba instrumentiem. Visbiežāk cilvēkiem vārds “kārtis” saistās ar zīlēšanu, turpretī MAK sesijas laikā klients pats stāsta par kārtīs redzamajām asociācijām, kas saistās ar viņu. Un dažkārt ļoti pārsteigts pārliecinās, cik precīzi tās apstiprina pašreizējās sajūtas un notikumus. Savukārt reiki terapija palīdz atgūt dvēseles mieru, kas ļauj uz notikušo paraudzīties ar citām acīm.

- Vai ir kāds, kam pietiek tikai ar vienu reizi, vai tomēr vajag biežāk?

- Dažkārt klienti atzīst, ka viņi vienā sesijas reizē ir uzzinājuši pietiekami daudz un turpmāk izvēlas reiki terapiju un masāžu. Taču mēdz gadīties, ka klientam ar kāršu palīdzību ir vēlme ieskatīties sevī dziļāk. Tad veidojas veiksmīgs terapijas process, kurā liela nozīme ir darbam ar reiki. Savukārt, par reiki terapiju runājot, – viena apmeklējuma laikā var noņemt galvassāpes, bet nopietnākām izmaiņām būtu nepieciešami četri.

- Saprotu, ka esat mācījusies arī Baltu zīmju dziedniecību. Kā ar to?

- Baltu zīmes ir mūsu tautas sakrālais mantojums. Baltu zīmju enerģētisko dziedniecību, kas ir līdzīga reiki, esmu apguvusi pie Edītes Vējas un Ziedoņa Kār - kliņa. Kaut arī Baltu zīmes man, ja tā var sacīt, ir tepat līdzās, strādājot ar klientiem, vispirms lieku lietā savas reiki speciālistes un masieres zināšanas.

- Pastāstiet par garīgo korekciju!

- Kāju un iegurņa garīgā korekcija ir īpašs pakalpojums. Ne visi cilvēki apzinās, ka viņiem kopš dzimšanas ir ķermeņa asimetrija, kas iegūta pūrā no vecākiem kā ģenētisks mantojums. Tas nozīmē, ka viens iegurnis atrodas augstāk nekā otrs, kas rada iespaidu, ka viena kāja ir īsāka. Gadiem ritot, tas veicina skoliozes veidošanos un skriemeļu nobīdi. Ja cilvēks regulāri neapmeklē masieri, viņam ar laiku var rasties ļoti nopietnas veselības problēmas. Es ar enerģētiskā spēka palīdzību, var sacīt, ar vienas rokas vilcienu nepieskaroties “nolieku” iegurni vetā, un skelets kļūst simetrisks. Pirms un pēc korekcijas es kājas fotografēju. Korekcija daudziem klientiem tiešām šķiet kā brīnums, jo ar prātu to izskaidrot nevar. Viens no jautājumiem, kas klientus interesē, ir – vai kāja “neaties” atpakaļ? Nē, “neaties” gan. Esmu veikusi korekciju arī kādai nepilnus trīs mēnešus vecai meitenītei ar cerebrālo trieku. Tiesa, toreiz lūdzu, lai viņas fizioterapeite pasaka, kura kājiņa bērnam ir īsāka, un apliecina, ka korekcija ir veiksmīgi izdevusies.

- Bija Ziemassvētki, laiks, kad cilvēki vairāk aizdomājas ne tikai par pasaulīgām un materiālām vērtībām. Tad nāca gadu mija, kas vairāk racionāli svētki. Kā domājat, vai mūsdienu cilvēks ir atrauts no garīgās pasaules?

- Sabiedrībā dominē prāta apsvērumi, sirds vajadzības ir atstātas novārtā. Taču ne vienam vien cilvēkam pienāk brīdis, kad pārņem tukšuma sajūta un rodas jautājums par dzīves jēgu. To sauc par garīgo krīzi. Dažkārt tas ir ļoti sāpīgs process, kura laikā nokļūstam tik strauju notikumu virpulī, ka nolaižas rokas un šķiet – priekšā ir siena. Tādos brīžos mēdz sacīt, ka izvēle ir paša cilvēka rokās, taču jāatceras, ka mūsu izvēli ietekmē gan ģenētiskais mantojums, gan bērnībā un turpmākajos gados piedzīvotās traumas.

    Bet krīzes nu reiz ir tā mūsu dzīves daļa, kas var kļūt par spēcīgu atspēriena punktu tālākajam dzīves ceļam. Tas ir arī brīdis, kad mēs beidzot varam sākt ieklausīties savās patiesajās vēlmēs un sirdsbalsī. Garīgums jau slēpjas katrā cilvēkā, taču dažkārt tas kā lādīte ar dārgakmeni ir noglabāts pieputējušos, ar grabažām pilnos bēniņos. Šīs lādītes meklējumos ļoti var palīdzēt garīgās prakses. Kāds meklē garīgumu reliģijā, cits pievēršas jogai vai reiki. Patiesībā jau to ceļu nemaz tik daudz nav, daudz vairāk ir taciņu, pa kurām ejot, tos var sasniegt.

    Tikko bija jaunā un vecā gada mija. Tā ir kā robežšķirtne, aiz kuras atstāt neveiksmes, rūgtumu un bēdas. Ja mēs patiešām būsim nolēmuši atvērties pārmaiņām, vienmēr ceļā gadīsies kāds, kas sniegs palīdzīgu roku. Es novēlu katram to pieņemt! Jo varbūt tieši šis nākamais solis var likt jūsu dzīvei iezaigoties spilgtās krāsās!