BIEZĀS  ASINIS  -  DAUDZU  PROBLĒMU  CĒLONIS



           Asins sastāvu parasti cilvēks pats nejūt un par to, ka viņa asinsvados rit biezas asinis, visbiežāk uzzina tikai pēc asinsanalīžu veikšanas. Ja cilvēks pastiprināti svīst, caur ādu izdalās daudz šķidruma, asiņu šķidrā daļa samazinās, un tās kļūst biezākas. Tāpēc ļoti svarīgi ir lietot pietiekami daudz šķidruma, vislabāk ūdeni un zāļu tējas, kas neļautu asinīm sabiezēt.

          Jāatceras, ka uz 1 kilogramu ķermeņa svara būtu jāuzņem 30 mililitri ūdens - piesardzīgiem jābūt vienīgi sirds un nieru slimniekiem. Gadiem ritot, mazinās slāpju sajūta, taču tieši vecāka gadagājuma cilvēkiem ieteicams atcerēties, ka ik pa brīdim būtu jāiemalko ūdens, jo novecojot izmaiņas asinsvados veidojas gandrīz vienmēr.

          Mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgas pārtikas lietošana un nepietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana veicina asins plūsmas palēnināšanos un recēšanu, kas savukārt veicina trombu veidošanos, palielina hronisku asinsvadu slimību, aterosklerozes, insulta un infarkta iespējamību. Valstīs, kur uzturā lieto Vidusjūras virtuvi un dārzeņus, šo slimību risks ir zemāks.

Asins šķidrināšanu veicina:

bērza lapas, lazdu lapas, kārklu mizas, ķiploki, sīpoli, dzeltenais amoliņš, ganu plikstiņš, vīgrieze, liepziedi, vilkābeles ziedi, alveja, čili pipari, ķirši, citrons, ananāsi, sarkanās vīnogas, greipfrūti, melones, jūras kāposti, kastaņas lapas un ziedi, zemestauki, ingvers, kurkuma, zivju un augu eļļas.

Asins recēšanu veicina:

salāti, skābenes, spināti, baziliks u.c. zaļumi, aronijas, nātres, pīlādži, baldriāns, irbene, biškrēsliņš, ūdens pipars, visi sūreņu dzimtas augi, ganu plikstiņš, pelašķis, priedes pumpuri, asinszāle un visi pārējie augi, ko lieto asiņošanas apturēšanai, sāļi, kūpināti un konservēti produkti, šķidruma izvadīšanas veicinātāji - kofeīnu saturoši produkti un alkohols. Nikotīns asins recēšanu neveicina, bet sašaurina asinsvadus.